“Παγώνει” την ένταξή της στην ΕΕ η Ισλανδία

Ο ηγέτης του κόμματος των Προοδευτικών Sigmundur Gunnlaugsson και ο πρόεδρος της χώρας Olafur Ragnar Grimsson.
Το «πάγωμα» των συζητήσεων για είσοδο της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν το κεντροδεξιό κόμμα των Προοδευτικών και το κόμμα των
Ανεξάρτητων που την Τετάρτη συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση
συνεργασίας. Η απόφαση για την ΕΕ όπως είπαν θα ληφθεί μέσω δημοψηφίσματος.
                          Ο ηγέτης του κόμματος των Προοδευτικών Sigmundur Gunnlaugsson και ο πρόεδρος της χώρας Olafur Ragnar Grimsson.Τα δύο κόμματα πέτυχαν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές που έγιναν τον προηγούμενο μήνα καθώς οι πολίτες εξέφρασαν την οργή τους για τη λιτότητα και το διογκωμένο χρέος αλλά και τις πολιτικές του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, που βρισκόταν στην κυβέρνηση επί χρόνια.
Ο ηγέτης των Προοδευτικών Sigmundur Gunnlaugsson αναμένεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, και έτσι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, στα 38 του.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο ηγέτης του κόμματος Ανεξαρτησίας, Bjarni Benediktsson.
“Οι συζητήσεις με την ΕΕ θα σταματήσουν μέχρι να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα. Το πότε θα διεξαχθεί δεν έχει ακόμα αποφασιστεί”, είπε ο Gunnlaugsson σε συνέντευξη Τύπου.
Τα δύο κόμματα ανήκουν στους παραδοσιακούς ευρωσκεπτικιστές και έχουν εκφράσει από καιρό την αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Τα κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν να αποτιμήσουν την πρόοδό τους και παράλληλα τις πρακτικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το ζήτημα της εισδοχής των Ισλανδών έδειξαν ότι μια πλειοψηφία των Ισλανδών τάσσονται εναντίον της.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την Πέμπτη, σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου. Τα δύο κόμματα που συμφώνησαν στον σχηματισμό τους κατέλαβαν 19 έδρες έκαστο από τις 63 του κοινοβουλίου.

Εκτός της απεμπόλησης της υποψηφιότητας για την εισδοχή στην ΕΕ, το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που συνήψαν, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με τους ξένους πιστωτές όσον αφορά τις απαιτήσεις τους έναντι των ισλανδικών τραπεζών.

Επίσης τα κόμματα του συνασπισμού υπόσχονται την μείωση πολλών φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα.
Πληροφορίες από Reuters
Πηγή