Λίγες διαπιστώσεις σχετικά με το Κυπριακό...


Γράφει ο "Κλεισθένης".
Δηλώνω εξ αρχής ότι δεν έχω πλήρη γνώση κειμένων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαπραγματεύσεων κτλ σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζω περίπου όσα γνωρίζει κάθε απλός πολίτης.


Θα προσπαθήσω να διευκολύνω στο να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα και να κάνουμε μερικές αδιαμφισβήτητες διαπιστώσεις.
 

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε πριν από περίπου 44 χρόνια. Πρόβλημα που χρονίζει πολύ δεν επιλύεται εύκολα.
 

Ας χωρίσουμε τους Κύπριους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) που ζούσαν στο νησί το 1974, σε τρία ηλικιακά σύνολα.
 

1ο) σύνολο: Οι άνω των 60 ετών.
2ο) σύνολο: Οι ανάμεσα σε 30 και 60 ετών.
3ο) σύνολο: Από βρέφη έως 30 ετών.
 

Με βάση τον ανωτέρω διαχωρισμό μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και αδιαμφισβήτητες διαπιστώσεις.
 

Όσον αφορά το 1ο) σύνολο. Κανείς τους δεν βρίσκεται στην ζωή. Νομίζω ότι δεν έχουμε υπεραιωνόβιο Κύπριο.
 

Όσον αφορά το 2ο) σύνολο, η σημερινή τους ηλικία είναι από 74 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι έχουν φύγει ήδη απ' την ζωή.
 

Όσον αφορά το 3ο) σύνολο, η σημερινή τους ηλικία είναι από 44 έως 74 ετών.
 

Τα σύνολα 1ο) και 2ο) δεν θα με απασχολήσουν. Θα επικεντρωθώ στο 3ο) σύνολο.
Οι περισσότεροι που ανήκουν σ' αυτό το σύνολο δεν έχουν κανένα βίωμα και καμία ανάμνηση των γεγονότων που συνέβησαν το '74. Ειδικότερα όσοι ήσαν μικρότεροι των 15 ετών.
Εδώ αν προσθέσουμε και όσους γεννήθηκαν μετά το '74 θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινωνικά δυναμικές ηλικίες (20 έως 60 ετών) στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν κανένα βίωμα ή ανάμνηση των γεγονότων του '74. Δεν γνώρισαν την Κύπρο ενιαία. Όσα τυχόν γνωρίζουν, είναι από περιγραφές των γεροντότερων, από βιβλία ή το διαδίκτυο κτλ.
 

Όσα υποστηρίζω μέχρις εδώ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
 

Μία άλλη εξίσου σημαντική διαπίστωση αφορά τους εποίκους. Αυτοί ήρθαν στην Κύπρο μετά το '74. Πολλοί απ' αυτούς έκαναν παιδιά που σήμερα θα είναι έως και 40 ετών. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα παιδιά των εποίκων έχουν ήδη τεκνοποιήσει, άρα στην Κύπρο ζουν σήμερα εγγόνια των πρώτων εποίκων.
 

Αν λάβουμε υπ' όψη μας όλα τα ανωτέρω θα καταλάβουμε γιατί δεν είναι εύκολο να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα.
Αν μπορούσε να λυθεί θα υπήρχαν τρία σενάρια. (ίσως να υπάρξουν και άλλα που μου διαφεύγουν, αυτά πιστεύω είναι τα επικρατέστερα).
 

Σενάριο 1ο), η Κύπρος γυρνά στην προ της εισβολής κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουν οι δυνάμεις κατοχής, φεύγουν οι έποικοι και οι απόγονοί τους, επιστρέφουν οι Ελληνοκύπριοι στα σπίτια τους στα κατεχόμενα κτλ. Αυτή η λύση προκρίνεται απ' τους Ελληνοκύπριους . Όποιος φαντάζεται τέτοια λύση με πολιτικά μέσα, πλανάται πλάνην οικτράν. Όποιος φαντάζεται τέτοια λύση με πόλεμο, ας βγει να το πει.
 

Σενάριο 2ο), συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα ήδη κατέχει σχεδόν το μισό νησί. Τα δικαιώματα που απορρέουν απ' την κατοχή (παράνομα για εμάς, νόμιμα για αυτούς) δεν πρόκειται να τα απεμπολήσουν. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται για να κερδίσουν επί πλέον δικαιώματα και στο Ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου. Γιαυτό προβάλλουν εξωπραγματικές αξιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση το μόνο που θα δώσει, θα είναι υποχωρήσεις των Ελληνοκύπριων και περισσότερα, υπέρ του δέοντος, δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους. Αυτός ο δρόμος για λύση προκρίνεται και ακολουθείται απ' τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς.
 

Σενάριο 3ο), παραμένει η Κύπρος ως έχει, χωρισμένη και δημιουργούνται δύο κράτη. Η λεγόμενη διχοτόμηση. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει τουλάχιστον το Ελληνοκυπριακό κομμάτι του νησιού στους Ελληνοκύπριους, όπου  όλοι οι Ελληνοκύπριοι απερίσπαστοι ασκούν όλα τα δικαιώματά τους. Σίγουρα θα υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που συμφωνούν με την διχοτόμηση. Φυσικά δεν τολμούν να το πουν γιατί θα χαρακτηριστούν άμεσα εθνοπροδότες.
 

Συμπερασματικά η πρώτη λύση φαντάζει ανέφικτη και οι άλλες δύο σημαίνουν εθνική απώλεια. Είτε αυτή είναι εδαφική είτε είναι σε επίπεδο δικαιωμάτων.
 

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει με το Κυπριακό πρόβλημα.
 

Ίδωμεν...