Τα παράγωγα εκτοξεύουν το Bitcoin στα 16.500 δολάρια...

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα futures του Bitcoin τα οποία έκαναν πρεμιέρα σήμερα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, καταγράφοντας άλμα 26% μέσα σε λίγες ώρες.

 
Η έκδοση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει διχάσει όσο λίγα επενδυτικά προϊόντα. Σε διάστημα ενός χρόνου, η αξία του έχει εκτιναχθεί από τα 700 δολάρια στα 16.500 δολάρια σήμερα, Δευτέρα, καταγράφοντας πρωτοφανές άλμα άνω του 2000%.

Το παράδειγμα του Χρηματιστηρίου του Σικάγο θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες εταιρείες, όπως η Nasdaq που διαχειρίζεται τον ομώνυμο τεχνολογικό δείκτη της Wall Street. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα παράγωγα είναι πιο εύχρηστο προϊόν για να επενδύσει κανείς, από το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Μέσω των futures, οι επενδυτές μπορούν ουσιαστικά να ποντάρουν στην άνοδο ή την πτώση του Bitcoin χωρίς να έχουν στην κατοχή τους «πραγματικά» Bitcoin.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να «στοιχηματίσουν» κατά του Bitcoin και οι –πολυάρθιμοι– επικριτές του, οι οποίοι προειδοποιούν για φαινόμενο-φούσκα και «βίαιη διόρθωση» στο ψηφιακό νόμισμα. Όσοι συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση, μπορούν τώρα να «σορτάρουν» το κρυπτονόμισμα και να αποκομίσουν κέρδη σε περίπτωση που το ράλι του νομίσματος ανακοπεί και ξεκινήσει το «ξεφούσκωμα».

Η επισκεψιμότητα στον ιστότοπο της διαχειρίστριας εταιρείας Cboe Global Markets χτύπησε «κόκκινο» και ενεργοποιήθηκαν δύο φορές οι αυτόματοι «κόφτες» που διαθέτει το σύστημα σε περίπτωση έντονων διακυμάνσεων στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

«Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ένα επενδυτικό προϊόν με μεγαλύτερη μεταβλητότητα από το Bitcoin, αλλά εμείς το βρήκαμε: είναι τα futures του Bitcoin», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ζένον Κέιπρον, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Kapronasia με έδρα την Ινδονησία.
Στα 10 ακραία σενάρια που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Saxo Bank, «βλέπει» το Bitcoin να εκτοξεύεται στα 60.000 δολάρια. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, θα πει κανείς, αλλά εξίσου απίθανο φαινόταν ακριβώς έναν χρόνο πριν και το ενδεχόμενο από τα 700 δολάρια να φτάσει στα 16.500 που είναι σήμερα.

Σύμφωνα, πάντως, με το ακραίο σενάριο της Saxo Bank, «πολύ σύντομα το φαινόμενο Βitcoin χάνει έδαφος, καθώς η Ρωσία και η Κίνα το οδηγούν έξυπνα στο περιθώριο ή και απαγορεύουν την κυκλοφορία μη περιορισμένων κρυπτονομισμάτων στις εγχώριες αγορές τους. Μετά τη θεαματική κορύφωση του 2018, το 2019 το Βitcoin συντρίβεται και σκαλώνει κοντά στο βασικό ‘κόστος παραγωγής’ του, στα 1.000 δολάρια».

Σε κάθε περίπτωση ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος παρουσιάζει «βίαιες» διακυμάνσεις και αποτελεί επένδυση για «γερά στομάχια», αφού το ρίσκο είναι μεγάλο και μπορεί κανείς να χάσει ολόκληρο το κεφάλαιό του σε «χρόνο d-t». Μέχρι τότε, βέβαια, το Bitcoin «μοιράζει» αστρονομικά κέρδη σε όσους το τόλμησαν –αρκεί να ρευστοποιήσουν εγκαίρως τις θέσεις τους.

«Είναι ένα τοξικό προϊόν για τους επενδυτές», προειδοποιεί ο Στίβεν Ρόουτς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ και επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «νομιμοποίησή» του με την εισαγωγή του στα χρηματιστήρια -ως παράγωγο προϊόν- το καθιστά «επικίνδυνο» για το επενδυτικό κοινό, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει ένα υποκείμενο στοιχείο με ξεκάθαρη, οικονομική υπόσταση.

Βάσω Αγγελέτου