Με απειλές και εκβιασμούς προσπαθούν να σώσουν το ευρώ...

Με απειλές προσπαθούν τώρα να σώσουν το ευρώ οι γερμανοι. Στο παιγνίδι φαίνεται ότι μπαίνει και ο Ντράγκι ο οποιος προφανώς  βλέπει την διάλυση να έρχεται ακόμα πιο κοντά.Και έπονται και άλλοι...
 
Ο Ντράγκι έχει στείλει σχετική επιστολή σε δύο ιταλούς βουλευτές, στην οποία επισημαίνει: «Σε περίπτωση που μία χώρα εγκαταλείψει το ευρω-σύστημα, η κεντρική της τράπεζα θα πρέπει να αποπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «πρόκειται για μία σαφή δήλωση, η οποία ακολουθεί μακροσκελείς, και για τους μη ειδικούς δυσνόητες, τεχνικές διατυπώσεις σχετικά με τη διενέργεια πληρωμών στο ευρω-σύστημα. Είναι σαν να στέλνει ο Ντράγκι ένα μήνυμα: η έξοδος από το ευρώ στοιχίζει πολύ. Πάρα πολύ. Οπότε σταματήστε να παίζετε με αυτά τα θέματα».
 
 
Ο καμβάς των εκβιαστικών διλλημάτων στήνεται με βάση μελέτες που έχουν γίνει για το κόστος που θα υπάρχει σε μία χώρα της ευρωζώνης σε περίπτωση εγκατάλειψης του ευρώ. Ένας από τους πρώτους μελετητές που ερεύνησε το θέμα ήταν ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen. Οι επισημάνσεις του θα αποτελέσουν τους επόμενους μήνες την βάση της προπαγανδιστικης εκστρατείας των γερμανών. 
 
Το κείμενο του  - ένα έγγραφο εργασίας για το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών το 2007- αναφέρει ότι , το κόστος της εξόδου ήταν τρομακτικό. Απο τότε είχε δεί την κρίση χρέους στην Ιταλία και ανέφερε ότι κράτη οφειλέτες όπως η Ιταλία θα έβλεπαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται αν έβγαιναν από την νομισματική ένωση, τα επιτόκια για να πληρώσουν το νέο χρέος τους να αυξάνονται σε απαγορευτικά επίπεδα και την χρεοκοπία να είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
 
 Επισήμανε μάλιστα ότι , σε πολλές περιπτώσεις, η υποτίμηση που θα ερχόταν από την επιστροφή στο παλιό νόμισμα θα αποτύγχανε να τονώσει ουσιαστικά την εγχώρια ζήτηση ή να προωθήσει τις εξαγωγές, καθώς ο υφέρπων πληθωρισμός που θα προκαλείτο από το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών και των μισθών πιθανόν θα αντιστάθμιζε τυχόν αύξηση της ανταγωνιστικότητας. 
 
Αυτά τα οικονομικά προβλήματα , όπως αναφέρεται στο έγγραφο, θα επιδεινώνονταν από τις πολιτικές αυτές, καθώς άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ θα επιτίθεντο στα κράτη που θα προσπαθούσαν να φύγουν από την ευρωζώνη, ίσως ακόμη και τα ανάγκαζαν να φύγουν από την ΕΕ εντελώς. 
 
Τέλος επισήμανσε ότι η  εγκατάλειψη του ευρώ θα απαιτούσε επίσης δαπανηρούς νομικούς και τεχνικούς ελιγμούς -από την εισαγωγή ενός εντελώς νέου νομίσματος και συμβολαίων επαναπροσδιορισμού σε αυτό [το νόμισμα] μέχρι την επιβολή ελέγχων για τον περιορισμό της φυγής κεφαλαίων.
 
 Και κατέληγε ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια τεράστια οικονομική κρίση στην χώρα που θα εγκατέλειπε το ευρώ. Δεν είναι απορίας άξιο γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι στην ευρωζώνη δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν.
 
Προετοιμαστείτε λοιπόν για να ακουτε και να διαβάζετε όλο και πιο συχνά ανάλογες δηλώσεις και ειδήσεις καθως όπως όλα δείχνουν αυτά που είπε ο Ντάγκι είναι μόνο η αρχή...
 
paratiritis.gr

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...