Έρχεται σεισμός: Φόβοι για κούρεμα καταθέσεων στη Deutsche Bank...

Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν την Δευτέρα νέα βουτιά σε ιστορικά επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας λόγω της αύξησης του νομικού κόστους μετά και το πρόσφατο πρόστιμο που πρότειναν οι αμερικανικές αρχές, ύψους 14 δισ. ευρώ. 

Η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι αποκλείει το bail-out (δηλαδή διάσωση από το δημόσιο) του γερμανικού κολοσσού πριν μάλιστα από τις γερμανικές εκλογές, εντείνουν τους φόβους για επιβολή του πρώτου bail-in στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. 

 Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Deutsche Bank στον γερμανικό δεικτη DAX, υποχωρούν πάνω από 6% στα 10,710 ευρώ, κάτι που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ χαμηλότερα παρασύρεται και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης συμπαρασύροντας τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.
 

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,28% στις 6.820 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση κατά 1,53% στις 10.464 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες κατά 1,70% στις 4.412 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινείται πτωτικά κατά 1,25% στις 8.713 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,66% στις 16.179 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες κατά 1,41% στις 340,47 μονάδες.
 

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, εκτός από τη μεγάλη της έκθεση σε παράγωγα, αντιμετωπίζει και νομικά προβλήματα, με πρώτο το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων που έχει προτείνει το αμερικανικό δικαστηριο.
 

Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που η τράπεζα έχει βάλει στην άκρη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισολογισμού της, για την κάλυψη του νομικού κόστους. Όπως αναφέρει το Bloomberg η διοίκηση της τράπεζας έχει αρνηθεί να πληρώσει αυτό το πρόστιμο και εκτιμά ότι θα επιτύχει συμβιβασμό σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
 

Εκτός από αυτό, η τράπεζα είναι αντιμέτωπη με έρευνες σε νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης των αγορών νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων καθώς και τις μεταβιβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία.

«Πολιτικός πονοκέφαλος» από την κατάσταση της Deutsche Bank

Σε μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών την περασμένη εβδομάδα, τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας τέθηκαν στο τραπέζι, την στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Deutsche Bank ως την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, τονίζοντας ότι ο γερμανικός κολοσσός σε χειρότερη θέση από ότι ήταν οι αμερικάνικες τράπεζες λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
 

Σημερινό δημοσίευμα του Focus που επικαλείται και το Bloomberg, αναφέρει πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτιμήσει τη λύση του bail-in αν απαιτηθεί διάσωση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
 

Οι διαρροές, που όπως επισημαίνει το Focus προέρχονται από το στενό περιβάλλον της Άνγκελα Μέρκελ, έχουν ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική σημασία καθώς ακολουθούν τη συζήτηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Deutsche Bank σε κλειστή επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών.

Deutsche Bank: Θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας

Αποφασισμένη να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς τη στήριξη του Βερολίνου, δηλώνει η Deutsche Bank.
«Ο διευθύνων σύμβουλος, John Cryan, δεν ζήτησε ποτέ από την Καγκελάριο την παρέμβαση του γερμανικού κράτους στην υπόθεση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος της τράπεζας. «Η Deutsche Bank είναι αποφασισμένη να απαντήσει μόνη της στις προκλήσεις της«, κατέληξε.



tribune